Callsign
ad: giga-rw
Results 1 to 8 of 8

Thread: new ft 450 hums on TX

ad: L-HROutlet
ad: l-assoc
ad: l-Waters
ad: l-WarrenG
ad: l-gcopper
ad: l-innov
ad: l-tentec
ad: l-rl
  1. #1

    Default new ft 450 hums on TX

    on brand new yaesu ft 450AT. just hooked it up yesterday. worked great good signal reports no problems. start talking to night and was told it sounds like theres rf coming in with my sig. nothing has changed since last night when i first operated it and no problems with previous rig. i ran a ground from the back of the rig to grounding rod outside. i can still see the hum when i gice just a carrier on ssb on my power meter on rig. i did find this. when i touched the bare wire coming from the ground from the back of the rig thr hum went down. on the back of the stock mic where the hanger fo rthe mic is i opened it up and see theres a wire running to it. during TX if i touch the metal clip on the back of the mic the hum almost goes completly away.
    What can be going on here? any suggestions?
    thanks
    Doug
    AI4WB

  2. #2

    Default

    Quote Originally Posted by ai4wb View Post
    on brand new yaesu ft 450AT. just hooked it up yesterday. worked great good signal reports no problems. start talking to night and was told it sounds like theres rf coming in with my sig. nothing has changed since last night when i first operated it and no problems with previous rig. i ran a ground from the back of the rig to grounding rod outside. i can still see the hum when i gice just a carrier on ssb on my power meter on rig. i did find this. when i touched the bare wire coming from the ground from the back of the rig thr hum went down. on the back of the stock mic where the hanger fo rthe mic is i opened it up and see theres a wire running to it. during TX if i touch the metal clip on the back of the mic the hum almost goes completly away.
    What can be going on here? any suggestions?
    thanks
    Doug
    AI4WB

    It sounds like the mic may have a poor/bad shield connection, either in the mic plug, (most likely) a break in the mic cable itself (possible,) or a bad connection at the mic connector internal to the radio (least likely, but still possible.)
    Can you try a different mic?

  3. #3

    Default FT-450 Audio Hum

    You might want to check the reviews on this rig on eham.

    One of the more recent reviews cited this problem as being caused by a poorly wired, factory supplied microphone. Seems to be a fairly common problem, and an exchange mic cured the problem.

    73, Jim/k7unz

  4. #4

    Default yaesu ft-450 hum on transmit (new rig 11/2010)

    IF YOU TURN UP THE BRIGHTNESS ON THE DISPLAY THE HUM WILL GO AWAY ON YOUR TRANSMIT. A SETTING OF (4) ANYTHING LOWER AND YOU WILL HAVE HUM.......KI0ID

  5. #5

    Default

    This thread is 2 years old. The OP never responded to the replies. He possibly has sold the rig: http://forums.qrz.com/showthread.php?t=152913 and/or http://forums.qrz.com/showthread.php?t=257996

    A question for the moderators: is it time to close this thread?

  6. #6
    W5RB Guest

    Default

    Quote Originally Posted by WA7PRC View Post
    This thread is 2 years old. The OP never responded to the replies. He possibly has sold the rig: http://forums.qrz.com/showthread.php?t=152913 and/or http://forums.qrz.com/showthread.php?t=257996

    A question for the moderators: is it time to close this thread?
    Not every old thread is evil , in need of deletion . Whether or not the OP can benefit from further discussion , current owners may well get useful info from the thread . Today was the first mention I've heard of the dimmer setting causing a problem , but it could be useful . It's not like older threads become invalid just because they're old , and I wish the mods would quit deleting them so often .

  7. #7
    Join Date
    Jul 2001
    Posts
    21,474

    Default

    You know the old joke, don't you ? "Why does my rig hum ? Because it doesn't know the WORDS ! ! ! ! "

    There, that ought to get the thread deleted !







    Just kidding !


    Seriously, though, it would sure be great if OPs would respond, or bring us up to date on what happened. Did he sell the rig to some poor unsuspecting soul, throw it in the trashcan, what ? ? I guess we will never know.

  8. #8
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Jakarta (Shouthern part)
    Posts
    4

    Default FT450 hum on transmit

    Quote Originally Posted by KI0ID View Post
    IF YOU TURN UP THE BRIGHTNESS ON THE DISPLAY THE HUM WILL GO AWAY ON YOUR TRANSMIT. A SETTING OF (4) ANYTHING LOWER AND YOU WILL HAVE HUM.......KI0ID

    Surprisingly, this 'tip' is definitely correct ! The hum was rid when the display set to 'full bright' at 5 scale. Thank you K1OID !
    73 YB0ICE / Didik

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •