ad: hrd-2

Auto Config Please wait....

Discussion in 'Computers, Hardware, and Operating Systems' started by AA7EJ, Jun 5, 2019.

ad: L-HROutlet
ad: l-rl
ad: L-MFJ
ad: K5AB-Elect-1
ad: MessiPaoloni-1
ad: Left-2
ad: Subscribe
ad: Left-3
  1. AA7EJ

    AA7EJ Ham Member QRZ Page

    This is definitely NOT amateur radio related, but MAYBE somebody knows how to fix this.
    For not yet known reason my first copy of OS (Ubuntu) goes thru normal start-up then I get
    "Auto config Please wait" flash message on monitor and then blank screen. No OS !

    I have other copies of OS and they both load and operate just peachy.
    There is nothing wrong with my monitor.

    I did "Linux recovery" on faulty OS without success.

    I do not want to go thru another "load from scratch Ubuntu".

    I am looking at chain of files in "grub" hoping it will give me some clue what is missing to load the OS.
    I have NOT ask Mrs Google for advise, will do next.

    Any reasonable and serious suggestions would be appreciated.

    73 Shirley
     
  2. AA7EJ

    AA7EJ Ham Member QRZ Page

    Update
    "auto config" is a hardware function of the brand x monitor !
    It does its job , but the OS is definitely not putting out any video.


    Funny part - Mrs Google experts suggest to change the monitor resolution.
    There is a definite need to teach logic in kindergarten.

    How do you change monitor resolution on NON WORKING OS ?

    My question is how do I find WHERE is the missing "video driver" ?

    I have two working OS , so all I need to know what is the driver file (name) .

    I did run "grub" videotest and it passes.
     
  3. KA9JLM

    KA9JLM Ham Member QRZ Page

    Disconnect the monitor and SSH into it. Then setup/Install the proper drivers.

    If that don't work, Redo from start.
     
  4. AF9US

    AF9US Premium Subscriber QRZ Page

    AA7EJ:

    Perhaps the monitor has a built-in menu system that is accessible from the buttons on the monitor case.

    Regards,
    Bernie, AF9US
     
  5. W5UAA

    W5UAA Ham Member QRZ Page

    Re-seat all video connections?
    Re-seat video card?
    Replace video card?
     
  6. KC8RLU

    KC8RLU Ham Member QRZ Page

    I'm going to assume you've already verified that connections are not faulty.

    It sounds to me as if the video driver is corrupted or broken. Can you switch to the Nouveau driver to get it to boot completely? I'd try that, then see if you can either switch to an older version of a supported driver or reinstall the current driver.
     
  7. KA9JLM

    KA9JLM Ham Member QRZ Page

    More info is required before we can guess the correct answer.

    This may be the same computer that was broke before. o_O
     
  8. W5UAA

    W5UAA Ham Member QRZ Page

    Something like "no video" is usually something simple--like hardware that has gone bad.

    There's video before Ubuntu boots. So,

    Re-seat all video connections? (assumed done...)
    Re-seat video card? (when was the last time the dust bunnies were sucked/blown out?)
    Replace video card? (what's in there right now? How old is it?)

    If it's on-board video, it can usually be disable in the BIOS/UEFI (there's video before Ubuntu boots...) and a new video card can be plugged in. Depending on how old it is, it may be a reason to place the entire computer in a recycle bin and put a new computer together. For example, if it has an AGP slot, it's time to get a new computer. (You can still find AGP video cards if you really want to keep that computer running.)
     
  9. WR2E

    WR2E Ham Member QRZ Page

    That was a TI-99 wasn't it?
     
  10. AA7EJ

    AA7EJ Ham Member QRZ Page

    Nice , but...
    It worked perfect on the other two OS.
    I am trying to find out how to "switch" between OS on the fly.


    In the meantime I have installed clean OS and having a heck of time getting UEFI to reliably boot.
    I have been in this boat before , few years back, and cannot get the grub/ efi to work together.

    If I remember right I need only ONE device to have EFI boot partition in it.
    But I cannot recall how to get from grub to EFI file.
    It is a slow and frustrating process - try this and see....
    So far I can get only USB drives to boot and I am growing older waiting for them to finish the job.
     

Share This Page